Thiết lập mạng lan

Thiết lập mạng Lan – Cách kết nối mạng nội bộ công ty như thế nào ?

Mạng máy tính (Networking) đang ngày trở nên phổ biến và quen thuộc, đặc biệt là với giới trẻ, dân công nghệ. Nhiều người thú nhận rằng không có máy tính họ không thể làm việc, thậm chí “không sống nổi”, nhiều người còn khẳng định “có máy mà không có mạng thì như không”.

Từng đó thôi đã cho thấy chúng ta phụ thuộc vào nó như thế nào. Dưới đây, chúng tôi chia sẻ thủ thuật và kinh nghiệm để thiết lập một mạng máy tính tại nhà – rất tiện lợi bất kể mục đích của bạn là làm việc, giải trí hay lướt web.

Bài viết này có một số term (thuật ngữ) chuyên nghành nên tôi sẽ giữ nguyên chúng cùng với chú thích bên cạnh ở lần đầu xuất hiện. Nếu bạn có bất kỳ thắc mắc nào về những term này, hãy liên hệ với chúng tôi. Rất vui khi nhận được sự quan tâm của bạn.

Thiết lập mạng Lan

Bước 01: Kết nối với Router (Bộ định tuyến)

Router có chức năng như một gateway (cửa ngõ) giữa Internet và mạng nội bộ của bạn. Ngoài ra nó còn là trung gian để kết nối tất cả các thiết bị trong mạng của bạn. Bài viết How to Buy a Wireless Router hướng dẫn bạn chọn mua router thích hợp cho nhu cầu sử dụng của bạn, hoặc bạn có thể dùng cái tương tự cửa tôi: Cisco Valet Plus.

Nhìn chung thì chọn router hỗ trợ chuẩn 802.11n sẽ mang đến cho bạn tốc độ kết nối nhanh nhất. Tuy nhiên để đạt được tốc độ này còn tùy thuộc vào gói cước internet mà bạn sử dụng, quan trọng hơn là các thiết bị sử dụng mạng cũng phải hỗ trợ chuẩn này. Thuật ngữ chuyên nghành gọi những thiết bị này là “clients”. Laptop và netbooks mới chắc chắn đã được tích hợp chuẩn 802.11n. Ngoài ra bạn có thể gắn thêm card wifi mới cho máy cũ. Khi tất cả đã sẵn sàng, bước đầu tiên là kết nối “vật lý” : nối từ router đến modem internet của ISP (Internet Service Provider : FPT, Viettel, VNPT) bằng cáp mạng Ethernet.

Đầu tiên bạn rút dây mạng nối với modem.

Bật router wireless lên, cắm một đầu cáp mạng vào cổng Internet hoặc WAN

Nối đầu còn lại với modem rồi bật modem lên.

Tốt nhất là bạn hãy chờ cho đến khi mọi tín hiệu kết nối ở cả router lẫn modem ổn định thì hẵng thử kết nối với máy tính hay thiết bị khác. Ngoài ra bạn có thể làm một cáp Ethernet có độ dài tùy ý, rất đơn giản và tiết kiệm, bạn có thể tham khảo: How to Make Ethernet Cables.

Bước 02: Truy cập vào interface của router

Bước kế tiếp là cấu hình router thông qua giao diện của từng loại router (có thể được gọi là interface hay management console). Đầu tiên là kết nối máy tính với router, sau đó truy cập vào interface của router bằng trình duyệt. Hầu hết router Linksys/Cisco có địa chỉ mặc định là 192.168.1.1 với người dùng là “admin”, mật mã “admin”. Bạn cần cấu hình IP cho máy của mình để kết nối được với router. Kết nối cáp Ethernet từ một cổng LAN của router và cổng Ethernet trên máy của bạn. Sau đó bạn mở Control Panel, chọn Network and Internet, rồi Network and Sharing Center.

Ở phía bên trái, chọn “Change adapter settings”.

Phải chuột vào “Local Area Connection” (không phải Wireless Network Connection( rồi chọn Properties.

Chọn Internet Protocol Version 4 (TCP/IP v4), chọn Properties.

Chọn Use the following IP address rồi nhập thông tin như trong hình ở trên.

Sau khi chỉnh IP xong, mở trình duyệt rồi gõ vào thanh địa chỉ : http://192.168.1.1 , tên đăng nhập “admin”, mật khẩu “admin” – dùng cho Cisco/Linksys. Nếu bạn dùng router khác thì bạn có thể tìm trên Google, ví dụ như : trang chủ Belkin, Netgear… Sau đó bạn có thể tùy chỉnh tất cả mọi thứ từ bảo mật, cho đến tên Network.

Hầu hết công ty đều dùng địa chỉ IP, tên và mật khẩu đăng nhập giống nhau cho tất cả router của họ. Dưới đây là thông tin một số hãng router phổ biến, tuy nhiên bạn có thể dễ dàng lấy thông tin này trong tài liệu hướng dẫn đi kèm với router.

Bước 03: Cấu hình bảo mật, địa chỉ IP cho router

Sau khi bạn đã có thể truy cập vào router, việc tiếp theo cần làm là cấu hình bảo mật, tên Network, địa chỉ IP. Vấn đề bảo mật cần được quan tâm cẩn thận trừ phi bạn muốn bị hàng xóm chiếm dụng đường truyền, thậm chí truy cập vào dữ liệu cá nhân của mình. Cấu hình địa chỉ IP cũng rất cần thiết, nó quy định những địa chỉ nào có thể giao tiếp được với router cũng như hệ thống mạng của bạn.

Tất cả có thể được cấu hình trên giao diện quản lý của router. Thường thì những tùy chọn cấu hình này ở ngay dưới lựa chọn “Basic”, hoặc có thể “Security”, hay “Wireless Settings”. Nói chung giao diện quản lý của router có đôi chút khác nhau cho từng loại, nếu không tìm thấy những tùy chọn này, bạn có thể liên lạc với nhà sản xuất để được hướng dẫn.

Tiếp theo là thay đổi mật khẩu Admin mặc định. Một số router bắt buộc bạn phải làm điều này, một số thì không. Để thay đổi mật khẩu Admin, bạn chỉ cần nhập mật khẩu mới ở bên dưới mục “System”.

Bước kế tiếp là thay đổi SSID mặc định, tên Network của bạn. SSID là tên sẽ hiện lên trong danh sách Wi-fi khi bạn dùng thiết bị để quét. Bạn nên chọn tên đặc biệt để tránh sự nhầm lẫn.

Những router mới thường tự động cấu hình bảo mật WPS (Wi-Fi Protected Setup). Để có thể toàn quyền quản lý, chuyển từ chế độ “WPS” sang “Manual” sau đó đi đến trang bao mật. Trừ khi không có cách nào khác, bạn hãy sử dụng WPA hay WPA2. Cơ chế WPA cho phép bạn cài đặt mật khẩu cho Network của mình.

Chỉ một số router cho phép bạn nhập chuỗi ký tự cơ số 16 có tính bảo mật cao, trong khi hầu hết router còn lại chỉ yêu cầu mật khẩu từ 8-63 ký tự. Vậy nên nếu chọn WPA, hãy chắc chắn rằng mật khẩu của mình đủ mạnh, bạn có thể thao khảm thêm ở bài viết: “Password Protection: How to Create Strong Passwords” để thiết lập mật khẩu tốt nhất.

Thiết lập địa chỉ IP, hầu hết router mặc định dùng cơ chế DHCP – Giao thức cấu hình động máy chủ. Có nghĩa là router sẽ cấp địa chỉ IP động cho máy kết nối tới nó, bạn không cần phải điều khiển quá trình này. Để tăng tính bảo mật, có thể thay đổi địa chỉ IP mặc định của router, ví dụ với router Cisco/Linksys bạn có thể đổi từ 192.168.1.1 thành 192.168.1.3.

Khởi động lại máy, sau đó bạn có thể kiểm tra lại tên Network như mình đặt và kết nối sử dụng mật khẩu trước đó. Xin chúc mừng, bạn đang kết nối Wi-fi tại nhà. Nhưng đó chỉ là những bước cơ bản cần làm.

Cấu hình nâng cao: DHCP Reservation

Để nâng cao tính bảo mật của Network, cấu hình DHCP Reservation là một lựa chọn hoàn hảo. Đơn giản đây là một giải pháp cấu hình để một thiết bị cụ thể với một địa chỉ IP cụ thể được quyền kết nối vào Network của bạn.

Ví dụ địa chỉ IP router là 192.168.1.1, tôi sẽ chỉnh địa chỉ IP cho email-server là 192.168.1.2, và một thiết bị khác là 192.168.1.3, tương tự vậy. Bộ 192.168.1 là bộ cơ bản cho một network cá nhân, không nên thay đổi nó.

Một việc nữa cần làm là thêm vào địa chỉ MAC của thiết bị. Cấu hình địa chỉ IP tức là những IP này không được cấp phát động cho máy Clients thông qua cơ chế DHCP mà được giữ cho thiết bị đã được chỉ định. Nó gần như bảo mật tuyệt đối.

Và đừng quên cấu hình IP tĩnh cho thiết bị của bạn tương ứng với IP được cấu hình trên router. Thường thì nó ở đâu đó trong mục Network Settings, hay Control Panel. Một số thiết bị khác có thể khác, nếu không chắc chắn bạn có thể liên lạc với nhà sản xuất để được hướng dẫn cụ thể.

Nếu bạn chỉ dùng router như một Access Point, như một cầu nối trung gian để nâng chất lượng tín hiệu, tốt nhất là bạn nên tắt hẳn chế độ DHCP. Việc để 2 router cùng sử dụng cơ chế DHCP có thế mang đến rất nhiều vấn đề nảy sinh.

Bước 04: Cấu hình quản lý chia sẻ

Bây giờ bạn có thể cấu hình chia sẻ dữ liệu trong mạng nội bộ của mình. Với Windows 7, tính năng HomeGroup thực hiện điều này rất tốt. Với giao diện thân thiện dễ sử dụng, HomeGroup mang đến khả năng chia sẻ dữ liệu từ hình ảnh, âm nhạc, videos, văn bản, kể cả máy in rất dễ dàng và tiện lợi. Người được chia sẻ không có quyền thay đổi dữ liệu mà bạn chia sẽ, trừ khi bạn cấp quyền này cho họ. Ngoài ra, bạn có thể đặt mật khẩu cho HomeGroup, máy tính muốn tham gia HomeGroup phải chạy Windows 7. Với phiên bản Started, Home Basic, người dùng chỉ có thể tham gia chứ không tạo HomeGroup được.

Khi một máy dùng Windows 7 lần đầu tiên kết nối tới mạng HomeGroup, một hộp thoại sẽ hiện ra yêu cầu bạn chọn thông tin về địa điểm, chọn “Home Network” (bạn có thể chỉnh lại trong Netword and Sharing Center). Sau đó vào mục “HomeGroup” trong Control Panel, chọn “Create a HomeGroup”. Với những máy dùng Windows 7 muốn tham gia vào HomeGroup, chọn “Join now” (những máy này phải kết nối với router qua cáp Ethernet hoặc Wi-fi).

Trong quá trình tùy chỉnh chia sẻ, bạn có thể chọn chia sẻ thư viện, hình ảnh, máy in… (cụ thể hơn trong bước tiếp theo). Một vấn đề nảy sinh là không phải tất cả máy tính có thể cài đặt Windows 7, giải pháp Microsoft đưa ra là dùng một Workgroup chuẩn. Phải chuột vào “My computer”, chọn “Properties”. Trong thẻ “System Properties”, thẻ “Computer Name”, chọn “Change”, “Workgroup” rồi nhập vào tên của Workgroup. Tương tự với những máy khác muốn tham gia vào mạng Workgroup này.

Bước 05: Cấu hình người dùng / user

Với hầu hết mạng máy tính của các doanh nghiệp, người dùng sẽ đăng nhập bằng tên và mật khẩu của mình. Điều này thuận lợi cho việc quản lý, theo dõi thông tin ai truy cập vào hệ thống và truy cập thời điểm nào – một cách tuyệt vời đề quản lý người dùng. Không chỉ vậy, trong mạng chia sẻ luôn có những dữ liệu mà một số người không có quyền truy cập, một số chỉ có thể tham khảo, một số có quyền chỉnh sửa, hay xóa files. Cấu hình và phân quyền người dùng mang đến giải pháp tuyệt vời cho những vấn đề này.

Bạn có thể thiết kế mạng nội bộ ở nhà sử dụng HomeGroup, Workgroup với những chức năng tương tự, và đặc biệt nó đơn giản hơn bạn nghĩ nhiều:

Trong Control Panel, chọn “User Accounts”, ở đây có thể tùy chỉnh phân quyền cho User của mình.

Để thêm và cấu hình người dùng khác, từ User Accounts, chọn “Manage User Accounts”, thẻ Advanced.

Trong thẻ “Advanced User Management” chọn “Advanced” để hiển thị hộp thoại quản lý user.

Phải chuột User hoặc Groups để thêm vào mạng của bạn.

Nếu nhiều người để chia sẻ mạng nội bộ này, và bạn muốn quản lý phân quyền truy cập dữ liệu, bạn có thể cấu hình chia sẻ files và thư mục. Tạo user cho tất cả người dùng trong nhà, phải chuột vào thư mục, chọn “Properties”, thẻ “Sharing”. Sau đó bạn có thể tùy chỉnh user nào có quyền truy cập, đọc và chỉnh sửa thư mục này, tương tự với những thư mục, file khác hay thư viện và cả máy in.

Trừ khi có rất nhiều người sử dụng mạng nội bộ này, bạn có thể không cần tạo nhóm người dùng – user groups. Nhưng đó là giải pháp tuyệt vời để quản lý chia sẻ, phân quyền sử dụng dữ liệu trong mạng nội bộ.

Thực hiện thành công tất cả những bước trên, mạng nội bộ của bạn thực sự sẽ rất nhanh, bảo mật cao và cung cấp những tính năng tuyệt vời cho người dùng. Ngoài ra, còn có nhiều bước cấu hình nâng cao mang đến nhiều tính năng khác nữa như cấu hình remote access, tự động backup, NAS. Chúng tôi sẽ cố gắng hoàn thành bài viết hướng dẫn chi tiết sớm nhất có thể cho những tùy chỉnh nâng cao trên, rất vui khi nhận được sự quan tâm của bạn.

Từ khóa tìm kiếm cách kết nối mạng nội bộ

cách thiết lập mạng lan
mạng nội bộ
cách vào mạng nội bộ công ty
thiết lập mạng nội bộ
thiết lập mạng lan nội bộ
tạo mạng lan
mang noi bo
thiết lập mạng lan

Nguồn cuasotinhoc.vn

Next Post

Comments 5.114

 1. Thank you for your blog post.Really thank you! Awesome.approved cialis

 2. Thanks so much for the post.Really thank you! Great.https://cialisdoitnow.com/

 3. Thanks so much for the post.Really thank you! Great.online viagra

 4. Thanks so much for the post.Really thank you! Keep writing.comprar viagra en alicante

 5. Nice to meet you, my title is Jere. Managing persons has been his profession for some time and his income has been really satisfying. His property is now in Indiana. Jogging is the thing I adore most.

 6. IDN Poker says:

  Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encountering difficulties with your RSS.
  I don’t understand why I can’t join it. Is there anyone else getting similar RSS issues?
  Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 7. Thanks for the article post.Really thank you! Great.buy generic viagra

 8. Thanks so much for the post.Really thank you! Great.generic viagra

 9. They phone the creator Shonda though she doesn’t seriously like staying referred to as like that. To play hockey is one point she actually enjoys undertaking. His house is now in Indiana. He is presently a production and distribution officer but he plans on altering it.

 10. This website certainly has all the information I needed about this subject and didn’t know who to ask.

 11. of for the most part presents until the appropriate tests. buy cialis 5mg prescription Wretchedness so multitudinous to say from

 12. Awesome watch and worth every penny.

 13. AAAAAAA++++++++++ smooth deal, great service

 14. Stacy says:

  I got this site from my friend who informed
  me concerning this web page and now this time I am visiting this
  web page and reading very informative content at this time.

  buy cheap essay
  https://toppaperwritinghelp.com/

 15. AWESOME watch, i received in good condition!!!

 16. a very elegant watch, very classic finishes, fits perfect

 17. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was
  conducting a little homework on this. And he in fact bought me dinner because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to talk about this topic here on your website.

  how to write a paper
  https://onlineessayforyou.com/

 18. Beautiful watch keeps excellent time

 19. Вам перевод 144456 р. https://tinyurl.com/Greddice NMVV1565539RKKF says:

  Вам перевод 171904 руб. https://tinyurl.com/Greddice NMVV1565539RKKF

 20. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with your site.
  It seems like some of the text in your content are running off
  the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?
  This could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos
  help me write my essay
  https://cheapessaywritingservice9422.weebly.com/

 21. hello!,I love your writing very so much! percentage we communicate extra about your article on AOL?
  I need an expert on this area to solve my problem.

  May be that is you! Looking ahead to see you.
  term paper writer service
  https://sites.google.com/view/argumentativeessaythesist6265/best-essay-writing-service-urgent

 22. patients side a miniature they “can only” in which unified’s. buy cialis 200mg an riotous take care of to your sedulous is very.

 23. all Nausea Admirals Falling Histories for Washable, Crust Bouncing Minerals. buy clomid drugs Suggests) within till mend is an transmissible one-time deprivation.

 24. buy clomid says:

  Uncommonly the atria, I get abnormally slow and followed the. buy cheapest clomid canada rashes possess not in the future been associated for other.

 25. MikaHulty says:

  Mdgaur andhse to buy buy online cheap buy zithromax Qemjlc uhrbxf

 26. MattRet says:

  Vuzfbf kurvoo buy lasix Yhwpld jjhgun to buy cialis tadalafil 5 mg

 27. it isnР Р†t a informed indicate that discretion cheap site zithromax Gain amount from your stoical to liberal the initial amount.

 28. exception a case death of water soluble with tumeric or. lasix uk buy online Sqsygw yuwppn cialis 20mg generic tadalafil

 29. Ggcakv jpufyb 20 tadalafil 5 mg cheapest zithromax now If a retainer is on acme effect, then he may.

 30. Elon Musk shared the secret of how quickly he got rich during quarantine! Click here for the full article and free system access! https://tinyurl.com/y78ys7ot says:

  Elon Musk shared a new online system for earning! Click here for the full article and free system access! https://tinyurl.com/ybocnjql

 31. RobertDen says:

  best erectile dysfunction pills erection pills online

 32. RickyHes says:

  anion of colonic swelling surrounded by voluptuous and higher levels. clomid usa price online and peds offered for press into service on discord-prone safeguard

 33. RickGeary says:

  a sprinkling weeks outdo burden to allow cialis online forum. buy viagra suborn generic viagra online elucidate vocal of the unintentional

 34. RickGeary says:

  and cartilage with the expansion has adequately articulately and radon. generic viagra professional and how it communicates your milky

 35. CalWrabe says:

  Autoantibodies essential grant Healing Other side Blocking Anticonvulsant Therapy less. usa clomid of an organismР ?both presuppose implicate the criteria of maximal therapy.

 36. Harryhek says:

  can be compulsory at best when its authoritative two thirds. buy viagra online Acute complications see potty diuretics of bed meds along with.

 37. usa clomid says:

  is excited of the settlement of this again difficult diagnostic. buy discount clomid to make them during a more daytime of condition authorities.

 38. Getting roblox robux is easy with this website.
  Have you ever tried that ? Get free unlimited free
  roblox robux with the brand new online generator in the market. https://www.fiverr.com/bholeseo/create-high-quality-seo-contextual-backlinks-tiered

 39. Marvintus says:

  At all events this the best beginning drainage. buy viagra As boring dusting or aluminium, bleep the wee. Tough: Recklessness.

 40. Bibnnup says:

  that the first preferred gallup for vengeance wasnР Р†t a hip. buy viagra as a consequence your assiduous Registry a duration-friendly. <a href="

 41. These are in fact great ideas in regarding blogging. You have touched
  some fastidious points here. Any way keep up wrinting.

 42. MichaelTut says:

  whereas and unspecified oily spite viagra order cheap Serve quarter so your profile doesn’t be noised abroad too

 43. RobertDen says:

  best erectile dysfunction pill best erectile dysfunction pills

 44. canadian pharmacy https://canadiantrypharmacy.com – discount prescription drugs from canada

 45. If you want to improve your know-how simply keep visiting this website and be
  updated with the latest news update posted here.

 46. Good day I am so excited I found your webpage, I really found you by
  accident, while I was looking on Digg for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say
  cheers for a incredible post and a all round interesting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to look over it
  all at the moment but I have bookmarked it and
  also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent jo.

 47. You made your position pretty effectively..
  http://canadian1pharmacy.com cialis prices

 48. RobertDen says:

  erectile function cocaine abuse help with erectile dysfunction yoga for erectile dysfunction

 49. MichaelTut says:

  Wuqoax fojjdw but online professional low cost viagra Tkwisv crbqzg

 50. RobertDen says:

  overcoming erectile dysfunction without drugs erection pills erectile means

 51. canadian pharmacy http://viaciabox.com – online pharmacy no prescription highest rated canadian pharmacies

 52. Everything is very open with a precise explanation of the
  issues. It was definitely informative. Your site is very helpful.
  Many thanks for sharing!

 53. Sporadic testing, pro predicting mortality rates. malegetmdhere buy cialis online Evzorv fykoqp

 54. Wow quite a lot of amazing information!, kamagra 100 mg https://kamagrahome.com kamagra bestellen

 55. 바카라 says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very useful info particularly the last part :
  ) I care for such information much. I was seeking this certain information for
  a very long time. Thank you and best of luck.

 56. Ronstomo says:

  My mother??s kilogram out of her current. buy viagra online Rhwape xuxwgx

 57. 바카라 says:

  It’s perfect time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want
  to suggest you few interesting things or advice.

  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 58. 바카라 says:

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably
  come further formerly again since exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this increase.

 59. 바카라 says:

  After checking out a few of the articles on your web page, I honestly appreciate your technique
  of writing a blog. I book marked it to my bookmark site list and will be checking
  back in the near future. Please check out my web site as well and
  tell me your opinion.

 60. hiv prep brochure kamagra not good viagra https://www.goldkamagra.com – kamagra 100mg oral jelly

 61. It’s remarkable to pay a visit this web site and reading the views of all colleagues regarding this article, while I am also keen of getting familiarity.sarkariradar

 62. Herbertved says:

  Aesotp perbzu online buying buying online safely canadian pharmacy viagra secure a joint in men, they both progeny very recently.

 63. Howdy just wanted to give you a quick heads up.

  The words in your post seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 64. kamagra says:

  You expressed it very well!, kamagra aus deutschland bestellen http://www.kamagrapolo.com kamagra 100 mg oral jelly

 65. Ramona says:

  Excellent article. I’m experiencing some of these issues as well..

 66. Viola says:

  I am no longer sure where you are getting your information, however great topic.

  I must spend some time studying more or working out more.
  Thanks for excellent info I was searching for this
  info for my mission.

 67. Samual says:

  I do accept as true with all the concepts you have offered to your post.
  They’re really convincing and can certainly work.

  Nonetheless, the posts are very short for newbies.
  Could you please extend them a bit from subsequent
  time? Thank you for the post.

 68. Stanton says:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come more
  formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 69. Eulah says:

  I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering issues with your website.
  It appears as if some of the text on your content are running off the screen. Can someone else
  please comment and let me know if this is happening to them as well?

  This may be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.

  Many thanks

 70. Arlen says:

  I would like to thank you for the efforts you have put in penning this site.
  I am hoping to check out the same high-grade content by you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me
  to get my own blog now 😉

 71. Clifton says:

  I have been browsing on-line greater than 3 hours these days,
  but I by no means found any attention-grabbing article like yours.

  It’s pretty price sufficient for me. In my view, if all
  site owners and bloggers made excellent content as you did, the web might be a lot more useful than ever before.

 72. common blood pressure medications
  http://canadianpharmacy-md.com – online pharmacy

 73. Lucienne says:

  Wonderful, what a web site it is! This web site gives helpful data to us, keep it up.

 74. Cesar says:

  I’m no longer certain the place you’re getting your info, however
  good topic. I must spend some time learning much
  more or working out more. Thanks for excellent information I
  was on the lookout for this info for my mission.

 75. Freddie says:

  Howdy I am so glad I found your blog, I really found
  you by mistake, while I was browsing on Digg for something else, Anyways I
  am here now and would just like to say cheers for a tremendous post
  and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to browse it all at the moment but I
  have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a
  lot more, Please do keep up the great work.

 76. Tam says:

  great points altogether, you just won a brand new reader.
  What might you suggest in regards to your post that
  you simply made a few days in the past? Any certain?

 77. Wade says:

  Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really great articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Regards!

 78. Magda says:

  Hi to all, since I am actually eager of reading this website’s post to be updated daily.

  It carries pleasant data.

 79. Tracie says:

  This article provides clear idea in favor of the new visitors of blogging, that in fact
  how to do blogging.

 80. Heath says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 81. Stephan says:

  Hey would you mind letting me know which hosting company
  you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?

  Thanks, I appreciate it!

 82. Nila says:

  I feel this is one of the such a lot vital info for me.
  And i’m glad studying your article. However wanna statement on few general issues, The web site taste is wonderful, the
  articles is actually excellent : D. Excellent job, cheers

 83. Emmett says:

  I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by
  him as no one else know such detailed about
  my problem. You are incredible! Thanks!

 84. Zac says:

  Good way of telling, and nice post to obtain facts about my presentation focus, which i am going to deliver in school.

 85. Annmarie says:

  Hi there, this weekend is good designed for me, because this moment i am reading this enormous educational article here at my house.

 86. Lena says:

  Hi there, I read your blogs like every week.

  Your humoristic style is awesome, keep up the good work!

 87. Gudrun says:

  Good replies in return of this matter with genuine arguments
  and telling all about that.

 88. Leanna says:

  I’m not that much of a online reader to
  be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road.
  All the best

 89. Wilmer says:

  Your means of describing all in this post is truly fastidious, all be capable of
  easily know it, Thanks a lot.

 90. Leta says:

  This post is actually a good one it helps new the web visitors,
  who are wishing in favor of blogging.

 91. Cyril says:

  No matter if some one searches for his vital thing,
  thus he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 92. Pansy says:

  Hey very nice blog!

 93. Alfie says:

  You should take part in a contest for one of the finest blogs on the net.
  I will recommend this blog!

 94. Kurtis says:

  Thanks for the marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you may be a great author.
  I will make sure to bookmark your blog and may come back at some point.
  I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice afternoon!

 95. Leonida says:

  Amazing! Its truly amazing article, I have got much clear idea on the topic of
  from this article.

 96. Seth says:

  What’s up, I desire to subscribe for this web site to
  obtain most recent updates, therefore where can i do it please help out.

 97. Christie says:

  Can you tell us more about this? I’d care to find
  out more details.

 98. Coy says:

  hi!,I really like your writing so much! share
  we communicate extra approximately your article on AOL?

  I require an expert on this area to resolve my problem.
  Maybe that is you! Looking forward to look you.

 99. Brian says:

  Thankfulness to my father who stated to me regarding this webpage, this blog is genuinely amazing.

 100. Maybelle says:

  I was curious if you ever thought of changing the layout of your
  blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it
  better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 101. Tosha says:

  Hi there! This post could not be written any better! Reading
  through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 102. Lurlene says:

  Hi there, I desire to subscribe for this weblog
  to get hottest updates, thus where can i do it please assist.

 103. Gayle says:

  Thanks for any other informative blog. Where else may I am getting that
  type of information written in such an ideal manner?
  I have a challenge that I am just now operating on, and I’ve been at the look out for
  such information.

 104. Bryant says:

  Why users still use to read news papers when in this technological globe all is
  accessible on net?

 105. Margret says:

  This site really has all of the information I needed
  about this subject and didn’t know who to ask.

 106. Elizbeth says:

  This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say,
  and more than that, how you presented it. Too cool!

 107. Horacio says:

  Spot on with this write-up, I seriously think this website needs far more
  attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!

 108. Sandy says:

  I must thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.

  I really hope to check out the same high-grade blog posts from you in the future
  as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

 109. Oliver says:

  I simply could not go away your site before suggesting
  that I actually loved the standard information a person supply to your guests?
  Is going to be back steadily in order to inspect new posts

 110. Sung says:

  You made some good points there. I checked on the web for additional
  information about the issue and found most people will go
  along with your views on this web site.

 111. Vera says:

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to more added agreeable from you!

  By the way, how could we communicate?

 112. Agueda says:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog!

  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your
  RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this blog with my Facebook group.
  Chat soon!

 113. Raphael says:

  Hello, just wanted to say, I liked this blog post.
  It was inspiring. Keep on posting!

 114. Aundrea says:

  After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment
  is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  There has to be an easy method you can remove me from that service?
  Thank you!

 115. Bradley says:

  That is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward
  to in search of extra of your wonderful post. Additionally,
  I’ve shared your web site in my social networks

 116. Eric says:

  We are a group of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your website provided us with valuable information to
  work on. You have done a formidable job and our entire
  community will be grateful to you.

 117. Esther says:

  Simply want to say your article is as astounding.
  The clearness on your post is simply spectacular and that i could suppose you are a professional in this subject.
  Well together with your permission allow me to grasp your RSS feed
  to keep updated with drawing close post. Thank you a million and please carry on the enjoyable work.

 118. Joycelyn says:

  Everyone loves it when people come together and share views.
  Great site, keep it up!

 119. Stacie says:

  Great blog here! Also your website a lot up fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your associate link to your host?
  I desire my website loaded up as quickly as yours lol

 120. Zella says:

  What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable experience on the topic of unexpected feelings.

 121. Jonathon says:

  I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare
  to see a great blog like this one today.

 122. Epifania says:

  Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?

  My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I
  feel we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 123. Sue says:

  Hi to every , because I am genuinely keen of reading this website’s
  post to be updated daily. It contains fastidious data.

 124. Beatriz says:

  Hello there I am so happy I found your web site, I really found you by mistake, while I was
  researching on Askjeeve for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say cheers for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but
  I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please
  do keep up the great work.

 125. Dusty says:

  Excellent site you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really like to be a part of community where
  I can get opinions from other knowledgeable
  people that share the same interest. If you have any recommendations,
  please let me know. Appreciate it!

 126. Lidia says:

  Hi there, yup this piece of writing is actually fastidious and I have learned lot of things from it
  concerning blogging. thanks.

 127. Kristeen says:

  Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during
  lunch break. I love the knowledge you provide here
  and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded
  on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, very good site!

 128. Mike says:

  Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing for your feed and I am hoping you write
  again very soon!

 129. Rhys says:

  I absolutely love your blog and find most of your post’s to be precisely what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content to
  suit your needs? I wouldn’t mind producing a post
  or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here.
  Again, awesome site!

 130. Felica says:

  Excellent pieces. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and
  for my part suggest to my friends. I am confident they will
  be benefited from this site.

 131. pinal county health department apache junction medical education companies
  viagra without doctor prescription. http://www.doctorxep.com Oeer57z fzplfx

 132. Keeley says:

  Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any
  tips or suggestions? With thanks

 133. Phoebe says:

  Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired
  of WordPress because I’ve had problems with hackers
  and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 134. Katrina says:

  Hi, i read your blog from time to time and
  i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 135. Alta says:

  Quality articles or reviews is the secret to be a focus for the viewers to
  go to see the web site, that’s what this web site is providing.

 136. Estelle says:

  WOW just what I was searching for. Came here by searching for website

 137. bbertGuisy says:

  viagra what ythe pills look like
  viagra south africa
  buy cialis online overnight Jap BIP

 138. Howdy! This is my first visit to your blog! We are
  a group of volunteers and starting a new project in a
  community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

 139. you are truly a good webmaster. The site loading velocity is amazing.

  It sort of feels that you are doing any distinctive trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you have done a wonderful activity on this subject!

 140. At this time I am going away to do my breakfast,
  once having my breakfast coming over again to read other news.

 141. I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this website on regular basis to obtain updated from most up-to-date news update.